preskoči na sadržaj

Graditeljska tehnička škola Zagreb

Login
Tražilica
Smjerovi

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 8. 2012.

Ukupno: 301413
Ovaj mjesec: 5920
Ovaj tjedan: 656
Danas: 57
Međunarodni dan školskih knjižnica

Povodom Međunarodnog dana školskih knjižnica knjižničar je uredio pano na temu "Zašto čitati knjige?"

Dan zaljubljenih - Valentinovo

Gjuro Szabo

Povodom 140 godina od rođenja povjesničara Gjure Szabe školska knjižničarka izradila je prigodni pano.


Projekt "Upoznajmo Ivana Vitića"

 

U našoj Školi nastavnici stručnih predmeta Ivan Vitić i Jasminka Ćaćić Tić održali su predavanje i radionicu o poznatom hrvatskom arhitektu Ivanu Vitiću. Slike sa

predavanja te učeničke radove izložili su na panou.

Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje (Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta.  Danas kada se cijeli svijet suočava s globalnom krizom izumiranja koja prijeti ne samo prirodnom okruženju nego i ljudskoj populaciji vrlo je važno kontinuirano ukazivati na važnost zaštite prirode i svih njezinih sastavnica. Stoga su naši učenici zajedno s nastavnicom geografije Marijom Barišić izradili prigodni pano i upozorili nas na važnost očuvanja Zemlje. 

Međunarodni dan odgoja bez batina

Međunarodni dan odgoja bez batina je 30. travnja, a pokrenula ga je organizacija EPOCH-USA 1998. godine kao inicijativu na globalnoj razini kako bi roditelji i odgajatelji dobili potporu i edukaciju kroz koju mogu naučiti o drugačijim metodama discipliniranja djece u kojima se nema tjelesnog ni verbalnog nasilja.

Prva zemlja koja je zakonom zabranila tjelesno kažnjavanje djece je Švedska, a Hrvatska je među nekoliko desetaka zemalja u svijetu koje izričitim zakonskim odredbama zabranjuju svako nasilje nad djecom.

Povodom Međunarodnog dana odgoja bez batina postavili smo u školskoj knjižnici pano.

Obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić

Dječja književnica, hrvatski Andersen, IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ rođena je na današnji dan 18. travnja 1874. godine u Ogulinu.

Svjetski dan voda 2013.

Svjetski dan voda (World Water Day) obilježava se svake godine 22. ožujka. Tako će se tradicionalno obilježiti i ove godine u cijelome svijetu. Ove godine se Svjetski dan voda obilježava pod sloganom "Gospodarenje otpadnim vodama". Hrvatska ima velike količine pitkih voda, s toga je na 5. mjestu u Europi po obnovljivim zalihama vode. Upoznati sa činjenicom da danas na Zemlji živi 7 milijardi ljudi, a da je manje od 1 % slatke vode dostupno za ljudsku upotrebu zaista djeluje pomalo zastrašujuće. Još jedan zapanjujući podatak je da svakih 20 sekundi jedno dijete umre zbog nedovoljne ili nikakve opskrbe vodom. Ovakve informacije moraju nas potaknuti da razmišljamo o očuvanju postojećeg stanja po pitanju pitke vode.

Povodom Svjetskog dana voda pod vodstvom nastavnice Marine Cindori postavili smo u našoj školi pano.

 

 

 

 

Ivan Goran Kovačić rođen je 21. ožujka 1913. u Lukovdolu, malom selu Gorskoga kotara, kao treće dijete Ivana Kovačića i Rozalije rođene Klein. Bio je pjesnik, pripovjedač, esejist i kritičar.

„Jama“ je najvažnije i najzrelije djelo Ivana Gorana Kovačića. Sastoji se od deset pjevanja u kojima se opisuje tragedija žrtava koje zločinci bacaju u jamu. I dok bude (kako je rekao Jure Kaštelan) posljednji čovjek govorio hrvatskim i ljudskim jezikom uopće, Jama će snagom umjetničkog dosega biti trajna osuda zločina i himna čovjekove slobode, istine i ljepote, himna ljudskog dostojanstva.

"... I vidjeh opet, ko još ovog jutra,
Duboku jamu, juče iskopanu.
Napregnuh sluh da čujem, kad unutra
Uz tupi udar prve žrtve panu.
Oštrom svijesti odlučih da brojim:
Ja, pedeseti, što u redu stojim..."

U spomen književnika Ivana Gorana Kovačića utemeljena je pjesnička manifestacija Goranovo proljeće. Održava se svake godine na dan pjesnikova rođenja, 21. ožujka, u njegovom rodnom Lukovdolu.


 

preskoči na navigaciju