preskoči na sadržaj

Graditeljska tehnička škola Zagreb

Login
Tražilica
Smjerovi

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Brojač posjeta
Ispis statistike od 21. 8. 2012.

Ukupno: 301411
Ovaj mjesec: 5918
Ovaj tjedan: 654
Danas: 55
Izvanučionička nastava

JEDNODNEVNA TERENSKA NASTAVA

2.d i 2.e razreda (u pratnji razrednica Marije Barišić i Ive Boršić)

U KLAGENFURT, 8.5.2015.

       Po svom polasku, učenici su prvo mogli uživati u stručnom vodstvu kroz tzv. Autocestu bratstva i jedinstva(A3) koja je u početku slijedila rijeku Savu. Vodič se potrudio objasniti ponešto o svakom lokalitetu i važnijoj građevini (nuklearna elektrana Krško, Julijanske Alpe, Triglav...) 

       Prva postaja nam je bila Vrbsko jezero, točnije šarmantni gradićak imena Velden, posljednje počivalište generala Borojevića, učesnika prvog svjetskog rata. Na obali jezera se ističe Falkensteiner hotel, jedan od najstarijih hotela u tom području.

Vrbsko jezero je istinski očaralo naše učenike, a sa zadovoljstvom su saslušali legendu o njegovom nastanku u kojoj je patuljak upozoravao stanovnike mjesta na kojem je jezero da se ne smiju gostiti dok traje post, a kad ga nisu poslušali, otvorio je malenu čuturicu iz koje voda nije prestala teći sve dok nije potopila cijeli grad (lijevanu figuru patuljka smo vidjeli poslije u Klagenfurtu).

Iz Veldena smo se zaputili u Minimundus, grad minijaturnih svjetskih građevina. Konačno da i mi dođemo ravno u Hollywood! Ili prošećemo po Parizu!    

Saznali smo da su građevine u Minimundusu sagrađene od istih materijela kao i originalne građevine, u omjeru 1:25. Učenici su napravili zadivljujuć broj fotografija, a za ljepši dojam valja reći da se u Minimundusu u džamijama čuje snimka mujezinova pijeva, a na replikama nekih crkava zvone i zvona. Mininumdusom voze električni minijaturni vlakići, a moguće je gledati i lansiranje minijaturne rakete.

Zadnja postaja na putu nam je bio Klagenfurt, glavni grad austrijske pokrajine Koruške kojim još vlada dvorski šarm balova carice Marije Terezije. Glavnim gradskim trgom dominira kip zmaja za koji se veže legenda koja kaže da je zmaja, strah i trepet onoga kraja, hrabri čovjek namamio mamcem u obliku krave zavezane za zvonik u koju su bile ugrađene vile kao svojevrsna udica. Zmaj je zagrizao i ostao zarobljen te su ga stanovnici Klagenfurta mogli zatući.

Učenici su mogli obići i barokno remek djelo, crkvu sv. Egida čiji zvonik nadvisuje cijeli Klagenfurt i gradsku vijećnicu. Prije ulaska u autobus, zadnji smo pogled „bacili“ na gradsko kazalište.

Uz veselu atmosferu u autobusu priveli smo putovanje kraju te smo u Zagreb stigli u osam sati navečer, umorni, ali prepuni dojmova.

Iva Boršić  prof. i Marija Barišić prof.            

                                                                              

Izvanučionička nastava

Izlet u Klagenfurt

 

Učenici 1.b i 1.e razreda naše škole 6.5.2015. uputili su se na jednodnevni izlet u Klagenfurt. Pravim imenom "Klagenfurt am Worthersee", a na hrvatskom Celovec, glavni je grad savezne države Koruške u Austriji.

Na putu do odredišta mogli su vidjeti prekrasan krajolik te planinske vrhove Triglava još uvijek prekrivene snijegom, a poslije toga prošli su kroz "Karavnke", tunel dug 7.864m, kojeg dijele Austrija i Slovenija.

Nakon puta, prva destinacija bila je Minimundus, "Svijet u malom", koji sadrži preko 150 minijatura svjetskih građevina izgrađenih od autentičnih materijala u mjerilu 1:25.

Nakon toga, zaputili su se u samo središte Klagenfurta, gdje su vidjeli važne znamenitosti grada i njegove građevine.

Na kraju su se opustili na Jezeru Worthersee (Vrbsko jezero) koje zauzima površinu od 6,8 km2, s dužinom od 19km i širinom od 2km.

 

preskoči na navigaciju