preskoči na sadržaj

Graditeljska tehnička škola Zagreb

Login

Izložba Strukovno obrazovanje u Hrvatskoj

Povodom Dana škole, kojeg svake godine obilježavamo 17. studenog, ove godine ugostili smo u školskoj knjižnici izložbu Hrvatskog školskog muzeja. Riječ je o izložbi Strukovno obrazovanje u Hrvatskoj, autorice Sanje Nekić, prof. Učenici su kroz izložbu imali priliku upoznati strukovno obrazovanje u Hrvatskoj od 18. stoljeća do danas.

  

Izložba Najstarije knjige u našem knjižničnom fondu

Međunarodni dan školskih knjižnica (International School Library Day) obilježava se u svijetu od 1997., a u Hrvatskoj od 2002. godine. Obilježava ga se u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, zadnji ponedjeljak u listopadu, dakle svake godine drugog datuma. Ove godine obilježavamo ga 26. listopada.

Povodom Mjeseca hrvatske knjige i međunarodnog dana školskih knjižnica u našoj školskoj knjižnici možete pogledati malu izložbu „Najstarije knjige u našem knjižničnom fondu“.

 

Izložba Tehnologija prije tehnologije

U školskoj knjižnici je postavljena izložba na temu Tehnologija prije tehnologije. Izloženi su stari pisaći strojevi, stari telefoni, različiti projektori poput episkopa, prijenosnog kinoprojektora i dijaprojektora, uređaji za reprodukciju zvuka poput gramofona i magnetofona te drugi uređaji koji su se koristili kao informacijsko-komunikacijska tehnologija prije pojave osobnih računala. Svi uređaji, osim računala Commodore 64 su u posjedu škole. U sklopu izložbe je postavljen i zanimljiv artefakt kojem gotovo nitko ne zna namjenu. Učenici koji otkriju namjenu izloženog artefakta mogu sudjelovati u nagradnoj igri i osvojiti vrijedne nagrade.

Predavanje anglizmi u Hrvatskom jeziku

U suradnji s Institutom za jezik i jezikoslovlje u knjižnici naše škole održano je predavanje na temu Anglizmi u Hrvatskom jeziku. Na predavanju su bili prisutni učenici 3.a i 3.c razreda sa svojim nastavnicima i nekoliko zainteresiranih nastavnika iz stručnih predmeta. Učenici su aktivno sudjelovali u predavanju i pokazali da znaju i hrvatske riječi za različite anglizme koje koriste u svakodnevnom govoru. 

Noć knjige

 

U sklopu manifestacije Noć knjige učenice Karla Požarić i Anamarija Kučak iz 4.B razreda predstavile su knjigu Poslije tebe/After autorice Anne Todd učenicima 3.B razreda. Knjiga je isprva objavljena na online platformi Wattpad i na toj platformi jedna od učenica je pročitala knjigu na engleskom jeziku. Druga učenica je dočekala hrvatski prijevod knjige i klasično, papirnato izdanje i tada je pročitala knjigu. Nakon što je svaka prenijela svoje viđenje knjige i svoje razloge zašto bi preporučila baš tu knjigu imali smo raspravu na temu „Hoće li izumrijeti fizička knjiga!?“. U debati su sudjelovali učenici 3.B razreda. Vodila se je žustra rasprava oko prednosti i nedostataka e-knjige i prednosti i nedostataka fizičke knjige.

Nakon toga odvijala se je debata ne temu „Kakva je budućnost hrvatskog jezika zbog utjecaja posuđenica!?“ na kojoj su sudjelovali učenici 2.B razreda.

Više fotografija pogledajte u foto-galeriji...

Predavanje o anglizmima

U ponedjeljak 9. ožujka ugostili smo dr. sc. Lanu Hudeček i dr. sc. Milicu Mihaljević iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koje su za učenike naše škole održale predavanje na temu žargon i anglizmi.

 Predstavljanje zbirke pjesama Napola puna čaša

 

Povodom Mjeseca hrvatske knjige u školskoj knjižnici ugostili smo gospođu Mujesiru Delić, autoricu zbirke pjesama Napola puna čaša. Učenici 3.b i 3.c razreda tom prilikom mogli su čuti nekoliko pjesama iz zbirke te saznati od kuda pjesnikinja crpi inspiraciju za pisanje. Kroz svoje stihove gospođa Delić progovara o dobroti, ljubavi, humanosti… Donosimo vam pjesmu Što pjesniku treba iz zbirke gospođe Delić.

Što pjesniku treba

 

Pjesnik ima svoje ushite,

Svoje radosti i svoje boli.

Zato ću  odgovorit' na vaše upite

Što pjesnik najviše voli.

 

Pjesnik vam voli ljude,

Oni su njegova inspiracija.

I prirodu pjesnik voli.

I mir što u njoj vlada,

Satkan od čistog sklada.

 

Al' reći ću i ovo,

Da ima nešto

Što pjesniku silno treba,

A to je olovka

I komad papira,

I mašta koja se

Vine sve do neba.

Proglašeni pobjednici natječaja povodom Valentinova

Na natječaj za ljubavnu poeziju organiziranom povodom Dana zaljubljenih pristigao je veći broj učeničkih radova. Stručni žiri u sastavu nastavnika hrvatskog jezika Ive Boršić i Ante Kekeza te knjižničarke Jelene Brkljačić izabro je tri rada koje smo nagradili kino ulaznicama. 

Nagrađene pjesme:

Nema te

 

 

Snijeg je pao,

a meni treba sada sunce.

Pustila sam te da odeš i sada znam da te volim.

 

Kad sam bila loše

ti si bio taj koji me činio sretnom.

Gledam u dno svoje čaše

i nadam se da će ovaj san trajati vječno.

Ali snovi polako dolaze,

a još brže odlaze.

 

Vidim te kada sklopim oči,

Nas dvoje zajedno sretni.

Možda ću jednog dana shvatiti

zašto kad sve dotaknem umire.

 

Promatram zvijezde

kako se zaljubljeno igraju i blješte

nadajući se da ćeš mi doći i primit me za ruku

i povesti u svoj svijet.

 

Borim se s teškim snom

gdje te pokušavam dotaknuti i uhvatiti,

ali nikad ne uspijevam.

Jer voljela sam te previše,

A sad te više nema.

 

Reci mi samo nešto,

da ostanem u ovom svijetu punom zlobe.

Jer ako mi ne kažeš stvorit ću se pokraj tebe

i pratit ću tvoj korak zauvijek.

 

Jer samo ti možeš moj mrak pretvoriti u svijetlost.

I moju tugu pretvorit u radost.

 

Kristina Kovačić 2.a

 

 

Naša skica

Iz stvarnosti,

budi me tvoj

nevidljivi poljubac.

 

Tražim  te

u dubini tišine.

 

Rukama sebičnosti

kontroliram dan

da te promatram noću.

 

Taku u nizu,

ispijam staklo

s tvojih dlanova.

 

Tako u nizu

otvaram jutra

običnim osmjehom.

 

Katarina Briški

 

 

Kad si rekla:

„Volim te“

 

Kiša pada, mračno je

Bez tebe tako prazno je,

A srce vene, gasi se

I kad te nema hladno je.

 

Bojim se probuditi,

Ne želim vidjet' novi dan

Jer kad te nema pored mene

Sve je kao ružan san.

 

Ostaje mi samo nada

Da ćeš jednog dana doći

Tad' će opet kucat' srce

Tek ću tad' otvorit' oči.

 

Zemlju će obasjat' sunce,

Svanut će najljepši dan,

Uz samo jedan poljubac

Moj život bit e kao san.

 

Osjećam se k'o da letim,

Ravno mi je sve,

A opet ustao sam iz mrtvih

Kad si rekla: „Volim te!“

 

                                   Andrija Filković 4.a

 

 

 

Valentinovo 2014.

Čitajmo na glas

 

Ovogodišnja manifestacija Mjesec hrvatske knjige, pod geslom Tko čita (ne)skita, otvorena je 15. listopada. U tom periodu mnoge knjižnice organiziraju razne kvizove i radionice. 23.10. 2013. naša Škola se je pridružila tradicionalnoj manifestaciji koju organiziraju Knjižnice grada Zagreba pod nazivom Čitajmo na glas. Učenici 1.b razreda zajedno s nastavnicom Brankom Brozinić pročitali su u školskoj knjižnici na glas pripovijetku Gost autora Vjekoslava Kaleba. Nakon pročitane pripovijetke slijedila je kratka interpretacija djela.

Predstavljanje knjige Z. Pađana Arhitektura biljaka

U školskoj knjižnici 3. svibnja 2013. arhitekt Zvonko Pađan predstavio je svoju najnoviju knjigu Arhitektura biljaka; biljke kao dio općeg evolucijskog fenomena građenja. Knjiga upućuje na, svakako manje zapaženu aktivnost biljaka u smislu ostvarenja najzahtjevnijih prostornih, oblikovnih i funkcionalnih rješenja u građi tijela koja su rezultat pokoravanja zakonitostima prirode. Ta rješenja se uspoređuju s mnogobrojnim rješenjima ljudske arhitekture kroz povijest građenja, upozoravajući na uvjetovanost arhitekturnih ostvarenja istim zakonitostima. Konstrukcije biljnih tijela posljedica su fizikalnih zakonitosti tj. djelovanja sila (statike i dinamike) jednako kako ih trebaju uvažavati i konstrukcije arhitektonskih djela. U ovoj knjizi autor analizira opravdanost uspoređivanja građe i oblika biljnih tijela i arhitektonskih ostvarenja, te ukazuje na primjenu brojnih estetskih uzora iz prirodnih ostvarenja u arhitektonskom stvaralaštvu. Najaktivniji učenici tom prilikom su dobili potpisani primjerak knjige.

  

Bramac u našoj školi

U ponedjeljak 8. travnja 2013. našu školu posjetio je gospodin Daniel J. Mlinarić, tehnički savjetnik iz tvrtke Bramac. Tom prigodom učenici su mogli doznati ponešto informacija o pokrovima. Saznali su da tvrtka Bramac nudi cjeloviti i orginalni krovni sustav svih elemenata koji se koriste u izradi krova; od krovnih folija, proboja (ventilacija i antena) preko zaštite od snijega sve do žljebova i bočnih spojnica kojima štite krov od jakih naleta vjetra.

Ytong u našoj školi

Ranko Novak, dipl. ing. arh., predstavnik tvrtke Ytong posjetio je našu školu u četvrtak 14.3.2013.

 Svaka obitelj teži kvalitetnom življenju, a ono je jednim dijelom uvjetovano i standardom stanovanja u vlastita četiri zida. Brzo useljenje temelj je za sreću svih ukućana, ali prije toga dolaze pitanja: kakav projekt odabrati, kada i gdje graditi, s kojim materijalom, koliko će to koštati? Odgovore na neka od tih pitanja dobili su učenici naše škole na predavanju gospodina Ranka Novaka.

 

 

 

Što se krije iza E-brojeva?

Projekt Savjetovalište o brojevima

Mr.sc. Ivana Vinković Vrček, dipl. inž. med. biokemije, suautorica knjižice Što se krije iza E-brojeva?, održala je zanimljivo predavanje i predstavila projekt Savjetovalište o brojevima o kojem možete više saznati na samim stranicama projekta.

e-brojeviU predavanju „Što se krije iza E-brojeva? Aditivi u hrani“ predstavljen je projekt Savjetovalište o E-brojevima. Projekt se temelji na knjižici Što se krije iza E-brojeva?, autorica Dade Lerotić i Ivane Vinković Vrček koji je pokrenula Udruga za demokratsko društvo (UDD), Zagreb, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba. U okviru projekta pokrenuta je internetska starnica, e-brojevi.udd.hr s opširnim informacijama aditivima u hrani (E-brojevima) dopuštenima u Republici Hrvatskoj, a po uzoru na najbolje svjetske portale iz te domene, donosit će novosti koje se tiču E-brojeva, sigurnosti hrane, itd. Osim toga, posjetitelji/ce stranice moći će postavljati pitanja na koja će odgovarati članovi ekspertnog tima.

Znanstvenici već godinama objavljuju studije kojima upozoravaju da mnogi dodaci hrani (označeni E-brojevima) izazivaju kod ljudi sindrom hiperaktivnosti, alergijske reakcije, glavobolje ili metaboličke poremećaje. Reakcije odgovornih institucija na ta otkrića prespore su i nedostatne, a prehrambena industrija takve rezultate uglavnom ignorira. Ipak, javnost ima pravo na svaku informaciju i svako upozorenje. Informiranjem javnosti ostvaruje se demokratsko načelo right-to-know, a upozoravanjem podupire se europsko načelo opreznosti (better-safe-than-sorry).

 
 

 

preskoči na navigaciju